Do produkcji wielu produktów używa się oleju palmowego. Powszechnie uważa się, że jest on szkodliwy oraz należy go unikać, jednakże czy wiemy dlaczego? Przekonaj się jakie ma właściwości oraz gdzie go można znaleźć.

Olej palmowy – co to takiego?           

Do wytworzenia oleju palmowego używa się miąższu owoców olejowca gwinejskiego. Jest on wykorzystywany przede wszystkim w kuchni azjatyckiej oraz tropikalnej. Słynie on z tego, że jest źródłem witaminy E oraz A, występuje w nim również skwalen, czyli olej pomaga chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. W jego składzie występuje również witamina K, która umożliwia właściwe krzepnięcie krwi. W oleju palmowym występują zarówno kwasy tłuszczowe nienasycone, jak i nasycone. Nie występuje w nim cholesterol, gdyż jest olejem, który powstał z roślin. Zawiera on alfa oraz beta karoten (pod tym względem przewyższa nawet marchewkę).

Skąd więc tyle negatywnych opinii?

Powszechnie mówi się, że oleju palmowego należy unikać i jest to zgodne z prawdą, gdyż w przemyśle spożywczym korzysta się z jego utwardzonej formy. W związku z tym w jego składzie występują tłuszcze trans, które wpływają w negatywny sposób na ludzki organizm. Zostają one stworzone w trakcie utwardzania oleju i przyczynia się go tego znaczna temperatura. Co ciekawe, nie jest to konieczny zabieg, gdyż olej ten ma konsystencję umożliwiającą korzystanie z niego bez dodatkowej obróbki. Kiedy staje się twardszy, nadaje się idealnie do wszelkiego rodzaju słodkości, a dodatkowo wydłuża ważność spożycia.

Jak tłuszcze trans wpływają na zdrowie?

Posiłkując się opinią ekspertów, tłuszcze trans wywołują zespół metaboliczny. Rozumie się przez to większą szansę na występowanie chorób o charakterze sercowo-naczyniowym, miażdżycy i cukrzycy typu 2. Oprócz tego pojawia się otyłość brzuszna, poziom złego cholesterolu zwiększa się, a z kolei dobry cholesterol obniża się. Profil lipidowy krwi także negatywnie na tym wychodzi. Jeśli więc w diecie człowieka występują duże ilości tłuszczy trans można spodziewać się problemów z sercem oraz układem krążenia, a w najgorszych przypadkach akcja serca zostaje zatrzymana oraz występuje zawał.

Utwardzony olej palmowy występuje w ciastach, słodyczach, czekoladzie, chipsach, fast foodach oraz margarynie. W małych ilościach jest niegroźny, jednakże warto na niego uważać.