Konserwowanie żywności – w skrócie

Produkty, które występują w dzisiejszych marketach posiadają na opakowaniu symbol E, a w dalszej kolejności występuje trzy cyfrowy numer identyfikacyjny. O co w tym chodzi i co oznaczają? Warto mieć minimum wiedzy na ten temat, aby unikać żywności sztucznej oraz sprzyjającej występowaniu nowotworów.

Pomidory – dlaczego warto je jeść?

Dietetycy cały czas nakłaniają do zjadania produktów sezonowych, gdyż nie zawierają one konserwantów oraz antybiotyków i są po prostu zdrowsze, a do tego również smaczniejsze. Aktualnie trwa sezon na pomidory. Dlaczego warto je włączyć do diety?

Jakie tłuszcze należy spożywać?

Tłuszczy nie może zabraknąć w zdrowej oraz zrównoważonej diecie. Sprawiają one, że człowiek dobrze funkcjonuje, jest zdrowy, a oprócz tego posiada odpowiednie dawki energii umożliwiające mu zmaganie się z intensywnym trybem życia. W jakiej formie należy je dostarczać organizmowi?

Ruch i dieta na silne zdrowe kości

Już od najmłodszych lat powinno się dbać o układ kostno-mięśniowy dziecka, aby prawidłowo się rozwijało. Przede wszystkim ważna jest dieta, odpowiednie nawyki żywieniowe, ale też aktywność fizyczna, dopasowana do wieku i predyspozycji.

Dlaczego powinniśmy uważać na produkty "light"?

Z półek sklepowych coraz częściej kuszą nas produkty „light”, obiecujące pomoc w pozbyciu się dodatkowych kilogramów bez utraty dobrego smaku. Ale czy są one w pełni zdrowe i czy powinniśmy po nie sięgać?

Subskrybuj Dieta