Są smacznymi owocami, które w naszym menu zaczynają odgrywać coraz ważniejszą rolę. Granaty to moc cennych dla zdrowia substancji, nic więc dziwnego, że miłośnicy zdrowego odżywiania się sięgają po te owoce coraz częściej. Co możemy zyskać w chwili, gdy nasza dieta zostanie wzbogacona o te owoce?

Jakie substancje lecznicze można znaleźć w granatach?

Granaty to wartościowe owoce, które każdego z nas mogą zaskoczyć ogromną zawartością leczniczych substancji. Wiadomo, że granaty są rewelacyjnym źródłem antocyjanów, które skutecznie chronią nasz organizm przed szkodliwą działalnością wolnych rodników. Owoce te mogą nam jednocześnie dostarczyć sporo błonnika – substancji świetnie radzącej sobie w walce z zaparciami oraz ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu. Katechiny, kolejna substancja znajdująca się w granatach, mają z kolei antyrakowe właściwości. Dieta z granatami jako stałym dodatkiem jest też zalecana tym osobom, które chcą się skutecznie chronić przed toksynami. Kwas eleginowy, który znajduje się w granatach, to jeden ze skuteczniejszych pogromców tak groźnych dla naszego życia toksyn. Warto też pamiętać, iż granaty są doskonałym źródłem manganu i potasu. Dzięki temu dieta z tymi owocami pomaga nam zadbać zarówno o zdrowie kości, jak i o zdrowe zęby. Sięganie po granaty chroni nas jednocześnie przed takimi chorobami, jak wylew, kamienie nerkowe oraz choroba wieńcowa. Warto zatem po granaty sięgać regularnie, ciesząc się ich smakiem oraz ogromną wartością odżywczą.

Jak wykorzystać granaty w swej kuchni?

Dieta, w której granaty zaczną się pojawiać regularnie, nie tylko pomoże nam lepiej zadbać o swe zdrowie, ale też sprawi, że nasze menu stanie się ciekawsze. Przepisy na potrawy, w których pojawiają się granaty, nie bez powodu cieszą się coraz większą popularnością. W jaki sposób można je wykorzystać? Jednym z popularniejszych sposobów jest sięganie po przepisy na soki owocowe, powstające m. in. na bazie granatów. Soki takie mogą nas oczarować i wspaniałym smakiem, i swą wartością. Wiadomo, że są one rewelacyjnym źródłem przeciwutleniaczy, dzięki którym możemy walczyć z podstępnymi wolnymi rodnikami. Melasę z granatów możemy z kolei wykorzystywać jako sos do sałatek lub dodatek do orzeźwiających napojów. Granaty mogą się też sprawdzić jako cenny dodatek do owocowych sałatek lub do wielu smacznych deserów, które z pewnością przypadną nam i naszym bliskim do gustu.