Zdrowie

Wzmacnianie odporności

W okresie wiosennym, przy dużej zmienności pogody, bardzo łatwo złapać infekcję. Nikt z nas nie lubi zatkanego nosa, cieknącego kataru czy bólu gardła. W celu wzmocnienia pracy układu odpornościowego, warto zadbać o kilka szczegółów i kompleksowo zatroszczyć się o swoje zdrowie.

Najszybszym sposobem jest włączenie do swojej diety cennych składników, które pełnią funkcję naturalnych antybiotyków. Mowa tu oczywiście o czosnku, cebuli, imbirze i wszelkich kiszonkach. Produkty te pełne są witamin i antyoksydantów, cennych w walce z osłabieniem organizmu. Naturalne antybiotyki, oprócz niszczenia wirusów i bakterii, wzmacniają organizm i mobilizują do go walki z infekcją.

Do diety warto włączyć także pełne witamin i mikroelementów kiełki. Są prawdziwą bombą witamin, źródłem pełnowartościowego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Dobrym pomysłem na dostarczenie łatwo przyswajalnych substancji są koktajle owocowo-warzywne. Możemy do nich dodawać natkę pietruszki, która zawiera mnóstwo witaminy C, selera naciowego, awokado lub liście szpinaku.

Chłodnymi wieczorami na ogrzanie organizmu idealnym rozwiązaniem jest picie herbatki z dodatkiem kawałka imbiru.

Warto regularnie korzystać z właściwości dobroczynnych spacerów. Poświęcając już 30 minut dziennie na tego typu aktywność, hartujemy organizm. Trzeba pamiętać o lekkim ubraniu, aby nie doprowadzić do przegrzania organizmu. Spacerów nie unikamy w mroźne dni! W czasie lekkiego treningu organizm poci się i nagrzewa, co pobudza układ odpornościowy. W trakcie aktywności fizycznej organizm dotlenia się i mamy więcej energii. Dlatego zalecamy codzienne spacery w celu odzyskania siły i witalności.