Dieta bezglutenowa, mimo tego, że całkiem dobrze znana z nazwy, w rzeczywistości może nam stawiać mnóstwo problemów. Zaczynając bezglutenową dietę, możesz zobaczyć, iż na sklepowych półkach często dostępne są produkty spożywcze oznakowane symbolem przekreślonego kłosa. To daje nam informację, że nie posiadają glutenu. Jednakże to nie znaczy, że dobrze jest wprowadzać je do diety. Wiele bowiem z nich przebyło bardzo wielką obróbkę i pełne jest nienaturalnych dodatków. Oparcie diety wyłącznie na tego typu artykułach może powodować niedobory wielu minerałów (jak chociażby wapń, żelazo, cynk, witaminy z grupy B i D, czy błonnik ). Jaka w związku z tym najlepiej by była bezglutenowa dieta? Najważniejsze, żeby posiadała naturalne bezglutenowe zboża a także wszelakie dodatki węglowodanowe, jak chociażby grykę, komosę ryżową, proso czy amarantus. Pożywienie najkorzystniej jest przygotowywać od samego początku, a zatem z nieprzetworzonych produktów, nie zaś z częściowo przetworzonych półproduktów. Właściwie jest też nie jadać gotowych posiłków, bowiem posiadają bardzo niewielką wartość odżywczą i przeważnie mają w składzie mnóstwo substancji konserwujących. Ważne jest także to aby mieć na uwadze sezonowość oraz różnorodność wyrobów – w posiłkach muszą pojawiać się jak najświeższe warzywa i owoce. Należy pamiętać o odpowiednim zbilansowaniu posiłków, by jedzenie dostarczało nam wielu jakościowych składników odżywczych. Dania, które przyjmujemy, muszą być smaczne, gdyż w takim przypadku istnieje mniejsza szansa, iż zaprzestaniemy trzymać się diety bezglutenowej. Choć najpierw trzymanie się tejże diety może wydać się ciężkie, to opłaci się w tym wytrwać, gdyż będzie to korzystne dla naszego stanu zdrowia!