Problemy z kamieniami nerkowymi mogą dopaść każdego z nas. Jak walczyć z tą przypadłością? Pomocna może się tu okazać zdrowa dieta. Jakie produkty spożywcze mogą nam zatem pomóc w walce z takim problemem, jakim jest kamica nerkowa?
W zdrowej diecie, która ma nas chronić przed tym problemem, uzależniona jest przede wszystkim od tego, jakie kamienie utrudniają nam życie. W przypadku kamicy szczawianowo-wapniowej podstawą zdrowego menu staje się wykluczenie z niego takich produktów, jak szpinak, szczaw czy buraki. Herbata oraz kawa to kolejne dodatki, które z diety osób walczących z tego typu kamieniami powinny zniknąć. W przypadku kamicy moczanowej, priorytetem staje się unikanie mięsa oraz produktów mięsnych. Warto też zrezygnować ze śledzi oraz z niektórych roślin strączkowych, np. z grochu i fasoli. W walce z nadmiarem kwasu moczanowego pomoże też ograniczenie spożycia potraw pieczonych i smażonych, z kolei cennym wsparciem dla pacjentów walczących z taką przypadłością staną się produkty mleczne oraz cytryny. W przypadku kamicy cystowej, pacjenci powinni ograniczyć spożycie mięsa i jego przetworów, a podstawą ich menu powinny stać się przetwory mleczne oraz produkty pochodzenia roślinnego.
Przestrzeganie zdrowej diety, dopasowanej do rodzaju problemu, może ułatwić życie tym, którym dokucza kamica nerkowa. Odpowiednie menu zmniejszy ryzyko pojawienia się kamieni, a tym samym pomoże chronić się przed bólem oraz innymi dolegliwościami, które wiążą się z obecnością takich złogów w naszym organizmie.