Rosnąca wiedza na temat wegetarianizmu sprawia, że miłośnicy tej diety bez większych problemów zastępują białko zwierzęce produktami roślinnymi. Mniej jednak mówi się o żelazie, którego niedobory są dla każdego z nas poważnym zagrożeniem. Jakie produkty warto zatem włączyć do swego menu? Oto dodatki, dzięki którym dieta wegetariańska dostarczy nam odpowiednich ilości tak ważnego składnika, jakim jest żelazo.
Dobrym źródłem żelaza, po które warto sięgać regularnie, jest sok z buraków. Znaleźć w nim można nie tylko ten cenny składnik, ale i wiele witamin z grupy B oraz spore ilości potasu. Wartościową przekąskę, dostarczającą do organizmu sporych ilości żelaza, można też przygotować z rzeżuchy. Jej kiełki są rewelacyjnym dodatkiem do kanapek, surówek i sałatek, a wyborny smak i ogromna wartość odżywcza sprawiają, że ich obecność coraz chętniej uwzględniają przepisy na takie dania, jak burgery.
Ze względu na sporą zawartość żelaza, cennym składnikiem zdrowej diety jest też pełnoziarniste pieczywo. Ten cenny składnik znajduje się również w takich produktach, jak natka pietruszki, ciecierzyca oraz szpinak. Smaczną i pożywną przekąską, która może stać się jednocześnie bardzo dobrym źródłem żelaza, będą też suszone morele, zalecane i miłośnikom zdrowego odżywiania się, i tym, którzy chcą się pozbyć kilku zbędnych kilogramów bez rezygnacji z sięgania po przekąski. Fasola, pestki dyni oraz płatki drożdżowe – oto kolejne produkty pochodzenia roślinnego, w których można znaleźć sporo wartościowego żelaza.