Jest cenionym składnikiem diety wegańskiej, choć po dania z jej dodatkiem chętnie sięgają też osoby jedzące mięso, które chcą sobie urozmaicić swe menu. Ciecierzyca jest wartościowym składnikiem diety, a regularne sięganie po jej ziarna może każdemu z nas przynieść wiele korzyści. Co warto wiedzieć na ten temat?
Cieciorka to popularna roślina strączkowa, uznawana za jedno z najlepszych źródeł roślinnego białka. Ma ona rewelacyjny wpływ na stan naszego serca, co jest zasługą sporych ilości potasu, wiadomo też, że dieta z jej udziałem pomaga nam utrzymywać odpowiednie stężenie cholesterolu. Ciecierzyca chroni przed problemami związanymi z nadciśnieniem, wspiera naczynia krwionośne oraz zmniejsza poziom odporności na insulinę. Cieciorka jest smaczna i pożywna, choć jednocześnie nie zawiera zbyt wielu kalorii. W jej ziarnach nie brak za to błonnika – substancji, dzięki której nasze jelita mogą sprawniej funkcjonować. Chroni nas to zarówno przed wieloma poważnymi problemami ze zdrowiem, jak i ze zbędnymi kilogramami. Ta roślina strączkowa jest też źródłem bardzo ważnych dla ludzkiego organizmu witamin z grupy B, zatem regularne sięganie po jej ziarna jest zalecane każdemu z nas.
Jak wykorzystać ciecierzycę w swej kuchni?
Możliwości jest sporo, a przepisy na dania z jej udziałem mogą nas zaskoczyć coraz większym bogactwem oraz różnorodnością. Hummus i falafel to dania doskonale znane, warto też wykorzystać przepisy na gulasze warzywne z tą rośliną strączkową oraz na pożywne zupy, w których cieciorka może się pojawić w towarzystwie innych warzyw.