Biała herbata pochodzi z pól uprawnych rozmieszczonych po całych Chinach. Zbiera się ją bardzo wcześnie, co oznacza, że liście są jeszcze w formie pąków. Znajduje się na nim charakterystyczny meszek i to właśnie od niego wzięła się nazwa napoju. W procesie przygotowania herbaty niezwykle istotny jest każdy element. Na początku należy wysuszyć płatki (odbywa się to od razu po zebraniu). Aby przygotować 250 gramów białej herbaty, wymagane jest aż 80 tysięcy płatków. Ta ilość oraz najlepszej jakości kwiaty sprawiają, że napój charakteryzuje się łagodnym smakiem oraz pięknym aromatem. W związku z dużymi wymaganiami jest nieco droższa niż inne napary do parzenia dostępne na rynku.
Biała herbata jest najmniej przetworzona wśród wszystkich dostępnych rodzajów, dlatego jest też najzdrowsza. Występują w niej spore ilości polifenoli i katechiny, które znane są jako cenne przeciwutleniacze. W związku z tym wspierają usuwanie wolnych rodników, a do tego następuje redukcja poziomu stresu oksydacyjnego. Dzięki temu organizm na dłużej zachowuje młody wygląd i zmniejsza się ryzyko występowania nowotworów. Oprócz tego katechiny pozwalają utrzymać właściwy poziomu cholesterolu. Zyskuje na tym układ krwionośny, zmniejsza się ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca oraz udaru mózgu. W dalszej kolejności herbata doskonale wpływa na kondycję zębów, gdyż zmniejsza ryzyko wystąpienia próchnicy. Nie zmienia kolor uzębienia, dzięki czemu uśmiech może pozostać śnieżnobiały.

Biała herbata wpływa na pracę mózgu, pobudza go to działania, dzięki czemu poprawia się pamięć, a także znikają problemy ze skupieniem uwagi. Napar sprawia, że toksyny zgromadzone w organizmie zostają usunięte, wyrównuje się ciśnienie krwi, a kości i stawy stają się zdecydowanie mocniejsze. Kiedy w diecie regularnie występuje biała herbata, poprawia wygląd cery, co jest związane między innymi z jej działaniem przeciwbakteryjnym i przecigrzybiczym. Znajdują się w niej spore ilości witaminy C, dzięki czemu poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, a nagromadzone w organizmie napięcie, redukuje się. Warto też wspomnieć o znajdujących się w herbacie manganie, fluorze i niacynie (witaminie B3) odpowiadającym za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego oraz mózgu.

Biała herbata poprawia kondycję oczu, co jest związane z jej działaniem przeciwzapalnym oraz przeciwgrzybicznym. Dlatego okłady z białej herbaty stosuje się również w przypadku pieczenia, a także opuchniętych i zmęczonych oczu.

Aby herbata wykazywała cenne właściwości należy ją odpowiednio przygotować. Używa się do tego wody o temperaturze około 80 stopni C. Samo parzenie zajmuje od 2 do 5 minut, ale liście herbaty można wykorzystywać kilkakrotnie.