Ostropest plamisty to roślina, która przyjechała do nas z Afryki i Azji. W Polsce jest już na tyle mocno rozpowszechniona, że można ją spotkać nawet dziko rosnącą. Według wierzeń ludowych, przez całe wieki, roślina ta była uznawana z świętość. Jakie właściwości sprawiły, że była tak traktowana?
Właściwości ostropestu plamistego
Szczególne właściwości ostropestu wynikają z wysokiej zawartości sylimaryny oraz witamin C i K. Sylimaryna działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, spazmolitycznie, odtruwająco i żółciopędnie. Oznacza to, że ma bardzo silne właściwości hepatoprotekcyjne, czyli chroni naszą wątrobę. Dzięki niej wątroba może szybciej filtrować toksyny, oczyszczać się z nich, a także jest mniejsze prawdopodobieństwo tworzenia się kamieni żółciowych w woreczku. Ze względu na zbawienny wpływ na wątrobę spożywanie ostropestu plamistego zaleca się w sytuacjach, które ją obciążają, czyli np. braniu dużej ilości leków, czy chorobie alkoholowej. Dodatkowo w ostropeście plamistym zawarte są sterole roślinne, które korzystnie wpływają na lipidogram poprzez obniżenie poziomu złego cholesterolu. Kwas linolowy za to korzystnie wpłynie na trawienie i perystaltykę jelit, a także poprawi kondycję skóry w przypadku np. problemów z łuszczycą.
Olej z ostropestu w dietetyce
Olej z ostropestu pozyskiwany jest z jego nasion, które wyglądem przypominają słonecznik. Możesz spożywać całe nasiona tej rośliny, podobnie właśnie, jak nasiona słonecznika. Idealnie nadają się, jako dodatek do sałatek, czy domowego pieczywa, ponieważ będą stanowiły, fajny, nieoczywisty i chrupiący dodatek. Z kolei olej z ostropestu może śmiało dodać do dowolnej potrawy. Jego smak jest na tyle neutralny, że nie zdominuje innego, na którym może ci zależeć. Dzięki temu olej ten sprawdzi się zarówno w bardzo wytrawnych sałatkach, jak i tych nieco bardziej słodkich. Z uwagi na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, pamiętaj by zarówno olej, jaki nasiona przechowywać w ciemnym opakowaniu i temperaturze pokojowej, a nawet niższej. Spowalnia to proces utleniania, który odbiera im prozdrowotne właściwości. Z tego samego powodu staraj się nie poddawać oleju długiej obróbce termicznej, a skup się raczej na nim, jako na dodatku do sosu sałatkowego.
Olej z ostropestu jako kosmetyk
Olej z ostropestu jest doceniany również w kosmetyce, dzięki jego pielęgnacyjnym właściwościom dla skóry i jej pochodnych, czyli np. włosów i paznokci. Śmiało możesz posmarować spękane pięty, czy twarde skórki przy paznokcie w celu ich zmiękczenia, a następne łatwiejszego usunięcia zrogowaciałej i martwej części. Olej ten pomaga również w uporczywych zmianach atopowych, łuszczycowych, czy zmianach barwnikowych wynikających z zaburzeń produkcji melatoniny (popularne piegi i plamy wątrobowe). Regularne natłuszczanie skóry, a nawet włosów pozwoli na dłuższe zachowanie ich młodego i zdrowego wyglądu.