Układ odpornościowy odgrywa bardzo ważną rolę w ludzkim organizmie, gdyż ochrania przed wirusami, bakteriami oraz różnorodnymi infekcjami. Jednakże, aby nas nie zawiódł należy spożywać odpowiednie produkty. Co dokładnie powinno znaleźć się na talerzu?

Co jeść, żeby być zdrowym?

 

W pierwszej kolejności należy wzbogacić dietę w witaminę C, która w trakcie regularnego stosowania ma możliwość zapobiegania regularnym przeziębieniom oraz grypom. Jeśli jednak przyjmuje się ją w trakcie choroby nie należy spodziewać się spektakularnych efektów, gdyż nie ma ona działania leczniczego. Można znaleźć ją przede wszystkim w natce pietruszki, czerwonej papryce, brukselce, brokułach, dzikiej róże, czarnej porzeczce, kiwi oraz cytrynie.

Niezbędna jest także witamina A. Kiedy brakuje jej w organizmie układ odpornościowy nie pracuje we właściwy sposób, a do tego układ oddechowy ma zdecydowanie większą szansę na złapanie infekcji. Warto mieć na uwadze, że osoby, które palą papierosy bądź regularnie spożywają alkohol mają zdecydowanie większą szansę na zmaganie się z niedoborem omawianej witaminy. Witamina A występuje przede wszystkim w wątrobie, marchewce, maśle, czerwonej papryce, żółtym serze oraz jajkach (a dokładnie żółtku jaja).

Bardzo istotną rolę odgrywa cynk, gdyż zdecydowanie skraca długość choroby oraz wpływa na poprawę samopoczucia. Pierwiastek ten powinien na stałe zagościć w naszej diecie. Najcenniejsze źródło cynku to ostrygi, jednakże nie każdy ma możliwość dziennie się nimi raczyć. W związku z tym należy postawić na wątrobę, pestki dyni, kakao, ser, kaszę gryczaną, migdały oraz płatki owsiane.

Układ odpornościowy zyska na spożywaniu selenu, gdyż jego braki negatywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. W związku z tym, że odgrywa on bardzo ważną rolę w diecie nie może zabraknąć łososia, jajek, kaszy gryczanej, kakao, szynki, sera, białego ryżu oraz gorzkiej czekolady.

Należy także wspomnieć o zbawiennej roli beta-karotenu. Kiedy do organizmu zostają dostarczane większe dawki beta-karotenu zwiększa się liczba komórek odpornościowych, co doskonale wpływa na ogólną kondycję organizmu. Można go znaleźć przede wszystkim w marchewce, papryce, dyni, szpinaku, botwinie, brokułach, pomidorach, wiśniach, pomarańczach oraz brzoskwiniach.

Nie można też obejść się bez kwasów omega-3. Organizm nie ma mościwości, aby je wyprodukować, dlatego konieczne jest ich regularne spożywanie. Umożliwiają one właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego i można znaleźć je przede wszystkim w rybach morskich, czyli łososiu, sardynkach, śledziach, makreli i tuńczyku. Z kolei osoby, które nie spożywają mięsa powinny sięgać po migdały, orzechy włoskie, olej lniany oraz siemię lniane.

Warto też wzbogacić dietę o witaminę B6 oraz probiotyki.