Ludzie uzależniają się przede wszystkim od papierosów, alkoholu oraz kofeiny… jednakże, wśród najczęstszych uzależnień należy również wymienić czekoladę. W tym miejscu warto sobie odpowiedzieć czy jest to negatywny nałóg czy może wnosi do naszego życia coś dobrego?

Uzależnienie od czekolady – prawda czy mit?

Kwestia czekolady pozostawia cały czas wiele pytań bez odpowiedzi. Jednakże ekspertom udało się udowodnić, że zarówno widok, jak i smak czekolady sprawia, że w ciele człowieka są produkowane większe ilości hormonów szczęścia. Ludzie, którzy regularnie raczą się tym słodkim przysmakiem doznają większej przyjemności niż osoby, które preferują słone jedzenie bądź z innych powodów po czekoladę nie sięgają. Te same badania pokazały, że kiedy w organizmie brakuje czekolady, nastrój zdecydowanie pogarsza się, a nawet pojawiają się nastroje depresyjne (dotyczy się to osób uzależnionych od czekolady).

W tym miejscu warto wytłumaczyć, że przez uzależnienie rozumie się przede wszystkim nastawienie psychiczne oraz niewłaściwe przyzwyczajenia odnośnie spożywanych produktów, a nie do końca fizyczny przymus sięgnięcia po słodkości. Ludzie wyrabiają niewłaściwe nawyki, które w późniejszym czasie trudno jest zwalczyć. Czekolada po jedzeniu, albo jako przekąska między posiłkami to stały element dnia wielu osób, który jednak powinien zostać zmieniony.

W przypadku osób, które pragną zrzucić zbędne kilogramy mamy smutną wiadomość, a mianowicie produkty określane mianem light również nie powinny znaleźć się w ich diecie, gdyż zawierają słodzik zamiast cukru, który wpływa na organizm znacznie gorzej niż klasyczny cukier. Jednakże, największa bombę kaloryczną zapewnia tłuszcz kakaowy. Biała czekolada jest z kolei najgorsza wśród wszystkich dostępnych rodzajów, gdyż zawiera jeszcze więcej tłuszczu kakaowego, który jest używany zamiast miazgi kakaowej.

Mimo swojej kaloryczności czekolada sprawia, że wraca nam dobry nastrój, a stres i nerwy zostają złagodzone. Jest to związane z występowaniem w niej cynku oraz magnezu, dzięki którym zwiększa się produkcja hormonów szczęścia.

Kiedy człowiek spożyje czekoladę bądź inny słodycz, który zawiera ją w swoim składzie wiąże się to z dostarczeniem do organizmu ogromnej ilości kalorii, a dodatkowo nie wnosi ona żadnych wartości odżywczych. Automatycznie podnosi się stężenie cukru we krwi, który następnie bardzo szybko się obniża, co powoduje zanik nastroju oraz uczucie smutku.