Dietetycy cały czas nakłaniają do zjadania produktów sezonowych, gdyż nie zawierają one konserwantów oraz antybiotyków i są po prostu zdrowsze, a do tego również smaczniejsze. Aktualnie trwa sezon na pomidory. Dlaczego warto je włączyć do diety?

Pomidory – charakterystyka

Teoretycznie pomidorów nie trzeba przedstawiać nikomu, gdyż w diecie każdego Polaka występują niemalże od najmłodszych lat. Spożywane są zarówno z kanapkami, można je znaleźć w sałatkach oraz w sławnej zupie pomidorowej. Jednakże, czy zdajemy sobie sprawę dlaczego warto po nie sięgać i jakie mają właściwości? Owoce te są bogactwem cennych składników, które są w stanie ochronić człowieka przed wieloma dolegliwościami oraz chorobami zarówno narządów wewnętrznych jak i skóry. Jest to ściśle związane z występującym w nich beta-karotenem i prowitaminą A, która odpowiada za polepszenie wyglądu skóry człowieka oraz wspieranie wad wzroku. Wymienione składniki sprzyjają zwalczeniu trądziku, a także dobrze wpływają na odporność.

Pomidory bogate są w kwas chlorogenowy, występuje on przede wszystkim w owocach, które zostały dopiero co zerwane z krzewu. Mowa o mocnym przeciwutleniaczu, który dodatkowo sprawia, że komórki podatne są jeszcze bardziej na insulinę. W pomidorach występuje luteina oraz zeaksantyny. Potas oraz witamina C to dodatkowo zalety.

Kiedy mowa o pomidorach nie można wprost nie wspomnieć o substancji, która odgrywa niemalże najważniejszą rolę. Mowa o likopenie, czyli słynnym przeciwutleniaczu. Z jego pomocą komórki pozostają mocne i istnieje mniejsze prawdopodobieństwo na zmaganie się ze schorzeniami serca oraz nowotworami. W przypadku mężczyzn zapobiegają one także zawałom i nowotworom prostaty. Jeśli przeciwutleniacz ten zostanie poddany obróbce znacznie zwiększa swoje zbawienne właściwości, dzięki czemu warto korzystać z sosów pomidorowych, zup oraz przygotowanych w zaciszu własnego domu ketchupów.

W jaki sposób można wykorzystać pomidory?

Używa się ich chociażby w przygotowaniu sosu do sałatek, można tworzyć pasty wykonane we własnej kuchni, dzięki czemu zawierają one znacznie mniejsze ilości konserwantów oraz barwników niż sklepowe wersje. Ich przygotowanie jest banalnie łatwe, a są tak pyszne i aromatyczne. Oprócz tego, warto spróbować dżemu z pomidorów do przygotowania, którego używa oczywiście pomidorów, cukru, cynamonu oraz skórki pomarańczowej. Prosty i smaczny przepis powinien wzbogacić wiele spiżarni.